Wystąpiły następujące problemy:
Warning [2] Undefined array key "cache_store" - Line: 80 - File: inc/class_datacache.php PHP 8.2.32 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 157 errorHandler->error
/inc/class_datacache.php 80 errorHandler->error_callback
/inc/init.php 182 datacache->cache
/global.php 20 require_once
/printthread.php 16 require_once
Warning [2] Undefined variable $unreadreports - Line: 48 - File: global.php(961) : eval()'d code PHP 8.2.32 (Linux)
File Line Function
/global.php(961) : eval()'d code 48 errorHandler->error_callback
/global.php 961 eval
/printthread.php 16 require_once
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$archive_pages - Line: 2 - File: printthread.php(287) : eval()'d code PHP 8.2.32 (Linux)
File Line Function
/printthread.php(287) : eval()'d code 2 errorHandler->error_callback
/printthread.php 287 eval
/printthread.php 117 printthread_multipage

Związek Winkulijski
Program Koalicji Socjalistycznej - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (https://archiwum.nordata.org)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=536)
+------ Dział: Organizacje (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=121)
+------- Dział: Koalicja Socjalistyczna (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=362)
+------- Wątek: Program Koalicji Socjalistycznej (/showthread.php?tid=1954)

Strony: 1 2

RE: Program Koalicji Socjalistycznej - AleksanderNovak - 26 Dec 2019

Wycofałem swoją kandydature. Bezsensowne jest robienie sądów prowincjalnych ponieważ jak jest jakiś problem to odzie zgłosić do tego co mamy. Poco kolejne. Niema ludzi nawet Henryk Wespucci mi to przyznał

RE: Program Koalicji Socjalistycznej - Artur Kardacz - 26 Dec 2019

Pane Aleksandrze, chcialbym "nakierować" Szanownego na dobrą drogę i wyjaśnić o co tutaj chodzi. Obecnie, według konstytucji, w Federacji Nordackiej może funkcjonować tylko jeden sąd. Pan Kaspar Waksman-Dëter oraz wielu innych kandydatów chcą wprowadzić  możliwość utworzenia sądów prowincjonalnych. Wydaję mi się logiczne że gdy brakuję obywateli w prowincji to taki sąd nie powstanie. Państwo nie będzie narzucało przymusu utworzenia takiej instytucji lecz da taką możliwość. Swoją drogą takie sądy to dobry pomysł, sprawy mniejszej wagi można zgłaszać do takich sądów.

RE: Program Koalicji Socjalistycznej - AleksanderNovak - 26 Dec 2019

Możliwość to jest dobre bo zwiększa się autonomia prowincji.

RE: Program Koalicji Socjalistycznej - Kamiljan de Harlin - 26 Dec 2019

W Konstytucji nie znalazłem przepisu zabraniającego tworzenia sądów prowincjonalnych, znalazłem natomiast zapis mówiący, że od wyroku sądu prowincjonalnego można się odwołać do Naczelnego Sądu Federalnego...

RE: Program Koalicji Socjalistycznej - Waksman - 26 Dec 2019

Ja zaś nie znalazłem przepisu pozwalającego na posiadanie sądów prowincjonalnych przez prowincje. Niby co nie jest zakazane jest legalne, ale przepisy jasno zezwalające na sądy prowincjonalne powinny istnieć, bo nikt nie ma zamiaru się domyślać, już nie mówiąc o licznych niedociągnięciach.

RE: Program Koalicji Socjalistycznej - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 26 Dec 2019

@"Kamiljan Harlin von Wespucci"
Pan @"Kaspar Waksman-Dëter" powiedział, że:
Cytat:Według Konstytucji najwyższym i jedynym sądem w Federacji Nordackiej jest Naczelny Sąd Federalny, więc jakby dana prowincja chciała stworzyć sąd prowincjonalny to nawet nie może
Nie widzę jednak, aby był to powód dla którego obecnie prowincje nie mogłyby tworzyć własnych sądów. 
NSF jest najwyższym sądem w FN, jak wynika z nazwy. Jest on także jedynym sądem w FN. Podkreślam w całym FN. Co nie oznacza, że w pewnej części FN (prowincji) nie może funkcjonować własny sąd. NSF jest jedynym sądem, który swoim zasięgiem obejmuje całą federację. 
Jednak Pan Kamiljan ma rację. Wyraźnie w konstytucji FN występuje wziamnka o sądach prowincjonalnych, więc nawet gdyby było napisane o jedynym sądzie jako NSF, co mogłoby wzbudzić kontrowersje, to sądzę, że cały artykuł, jest istotniejszy od jednego słowa (które można ponadto na różny sposób interpretować)
Co do reszty programu. Tak samo jak Pana Aleksandra zdziwiło mnie, to że w skład koalicji wchodzi Pan Henryk Wespucci, który w swoim programie zawarł dwie sprzeczne opinie i postanowienia. Jedno już Pan Novak omówił. Jednak jest coś jeszcze. Chodzi o prowincje, które miały być przez Pana Henryka mniej niezależnie. Zasmucił mnie fakt, że Pan Henryk zrezygnował ze swoich własnych poglądów, tylko by te były takie jakie pewnej części obywateli. Jeżeli ktoś teraz powie, że Pan Henryk, nadal zgadza się że swoim programem, tylko go nie zrealizuje bo ludzie tego by nie chcieli to:
1. Trochę musiałby być to średni program. 
2. Oszukuje. Bo jeśli zgadza się podświadomie ze swoim programem na prezydenta to nie zgadza się z programem koalicji i odwrotnie. To smutne bo sam twierdził o sobie, że nie jest populistą...

RE: Program Koalicji Socjalistycznej - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 26 Dec 2019

@"Kaspar Waksman-Dëter" 
Cytat:Ja zaś nie znalazłem przepisu pozwalającego na posiadanie sądów prowincjonalnych przez prowincje. Niby co nie jest zakazane jest legalne, ale przepisy jasno zezwalające na sądy prowincjonalne powinny istnieć, bo nikt nie ma zamiaru się domyślać, już nie mówiąc o licznych niedociągnięciach.
Tak sądzę, że fakt iż nie jest to zabronione + to, że w konstytucji jest zapis, że prowincje mogą stanowić własne prawo (nie będące sprzeczne) wystarcza. Jest to trochę "pozytywne zabieranie autonomii". Teoretycznie prowincje tylko zyskują (mimo, iż obecnie też mogą tworzyć sądy), ale aby być konsekwentnym należało, by wypisać wszystkie ważne rzeczy, które mogą prowincje. Teraz pojawiło się parę problemów:
1. Kto określa co jest ważną rzeczą?
2. Będzie bardzo dużo ustaw, które nic nie zmienią.
3. Zmniejszy się autonomia prowincji.
4. Powstanie bardzo dużo błędnych i sprzecznych z konstytucją ustaw.

Nie rozumiem w jaki sposób wprowadzenie poprawki do Konstytucji, która zawierałaby tylko informację, że prowincję mają prawo do posiadania sądów, jest "pozytywnym zabieraniem autonomii".

Dlatego, że w konstytucji nie powinno być miescja na wypisywanie co może zrobić prowincja. Powinno być wypisane jedynie czego nie może. Prowincje nie mogą (nie powinny) mieć z góry ustalonego schematu co mogą zrobić, gdyż należałoby stopniowo uwzględniać coraz to więcej przepisów, które ustalały by co mogą uczynić prowincje.

Jestem innego zdania. Akt zasadniczy powinien zawierać podstawowe prawa autonomiczne prowincji i zakazy. Uniknęlibyśmy wtedy niejasności, a zawarcie tylko jednej części poszerzyłoby Konstytucję o kolejną dziurę, którą trzeba będzie łatać.