Wystąpiły następujące problemy:
Warning [2] Undefined array key "cache_store" - Line: 80 - File: inc/class_datacache.php PHP 8.2.32 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 157 errorHandler->error
/inc/class_datacache.php 80 errorHandler->error_callback
/inc/init.php 182 datacache->cache
/global.php 20 require_once
/printthread.php 16 require_once
Warning [2] Undefined variable $unreadreports - Line: 48 - File: global.php(961) : eval()'d code PHP 8.2.32 (Linux)
File Line Function
/global.php(961) : eval()'d code 48 errorHandler->error_callback
/global.php 961 eval
/printthread.php 16 require_once
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$archive_pages - Line: 2 - File: printthread.php(287) : eval()'d code PHP 8.2.32 (Linux)
File Line Function
/printthread.php(287) : eval()'d code 2 errorHandler->error_callback
/printthread.php 287 eval
/printthread.php 117 printthread_multipage

Związek Winkulijski
[VTP Propaganda] Debata Prezydencka - Harlin vs Rycyna-Bez vs Thawne - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (https://archiwum.nordata.org)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Plac Pułkowników (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=27)
+----- Dział: Instytucje (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=607)
+------ Dział: Volkiańska Telewizja Proletariacka (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=80)
+------ Wątek: [VTP Propaganda] Debata Prezydencka - Harlin vs Rycyna-Bez vs Thawne (/showthread.php?tid=499)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: [VTP Propaganda] Debata Prezydencka - Harlin vs Rycyna-Bez vs Thawne - Kamiljan de Harlin - 20 Feb 2019

Twarde prawo, ale prawo. Często łamaliśmy za czasów UTN konstytucję, bo po prostu była fatalnie napisana i dla dobra narodu trzeba było postępować inaczej niż przewidziały to ustawy. Teraz nie dopuścimy do takiej sytuacji, prawo będzie pisane dłużej, ale lepiej. Nie będzie już tolerowane naginanie przepisów i każdy będzie równy w obliczu prawa. Trzeba załatać dziury w ustawach i przewidywać różne możliwe scenariusze.
Ewentualne niejasności prawne będzie tłumaczył sąd, bo to on tworzy wykładnie prawa. W swoim programie wyborczym wspomniałem o instytucji rozwiązującej spory obywateli, również te prawne, zanim zaczną się stawać się poważne. Takie rozwiązanie pomogłoby efektywniej działać w FN bez łamania przepisów.

Nie trzeba tłumaczyć jak okropną rzeczą jest klonning. Obowiązkowo należy wpisać go do pryszłego kodeksu karnego jako poważne przestępstwo, kary mogą odstraszyć potencjalnych przestępców.
Multikont nie zawsze da się wykryć za pomocą sprawdzenia IP. Sądzę, że większość z klonerów używa bramek proxy lub innego narzędzia do jego zmiany. Dlatego powołam specjalną służbę ds. klonningu, która będzie sprawdzała możliwośc popełnienia tego przestępstwa monitorując zachowania obywateli, ich styl wypowiadania się, godziny aktywności na forum, itp.

RE: [VTP Propaganda] Debata Prezydencka - Harlin vs Rycyna-Bez vs Thawne - Harrison Wells - 20 Feb 2019

Głos zabiera Eobard Thawne

-Władza jaką posiada prezydent z pewnością jest zbyt decydującą, powołanie nie zależnych sądów jest wręcz konieczne aby nikt nie przekroczył dozwolonych granic, nikt nie może stać ponad prawem. Prezydent z pewnością nie powinien być bezpośrednim zwierzchnikiem sił zbrojnych, taką funkcje powinien pełnić powołany przez prezydenta Minister Obrony Narodowej. Jako prezydent postaram się dotrzymać wszystkich powierzonych mi obowiązków oraz stać na straży praw oraz pilnować porządku.

-Klony hmm, sam zostałem o to oskarżony lecz dzięki temu iż całe to klonowanie wokół mojej osoby było fałszywe pozwolę wypowiedzieć się krótko i na temat. Klonowanie powinno być zabronione i karane lecz każdy powinien otrzymać drugą szanse na odkupienie swoich win, banowanie obywateli tych dobrych czy też złych osłabia nas raz za razem a my nie możemy sobie pozwolić na jakiekolwiek straty,

RE: [VTP Propaganda] Debata Prezydencka - Harlin vs Rycyna-Bez vs Thawne - Elizeusz Rycyna-Bez - 20 Feb 2019

Nie zamierzam zaniedbywać spraw związanych z prawem, a jak już wspominałem w swoim planie wyborczym za priorytetową uznałem naprawę sądownictwa w Federacji. Oprócz próby organizacji sądownictwa na terenie Federacji poprzez mianowanie sędziów w pierwszych dniach kadencji chciałbym we współpracy z pozostałymi obywatelami Federacji utworzyć Kodeks Karny z karami przewidzianymi za poszczególne wykroczenia i przestępstwa. Jest w Federacji mnóstwo obywateli, którzy widzą, które prawo jest nagminnie łamane. Zamierzam z takimi obywatelami zawiązać szeroko zakrojoną współpracę nad KK.

W wykrywaniu kloningu najważniejszą funkcję pełni Reżim Administratorski. W związku z tym liczę na aktywną działalność w tej sprawie właśnie tego organu. Nie jestem w stanie zapewnić, że w jakikolwiek sposób będę w stanie wpłynąć na zmniejszenie ilości kont i zawyżaniu populacji, natomiast tak jak w poprzednim punkcie zakreśliłem, chciałbym utworzyć KK. Sądzę, że powinien być to jeden z czynów surowo karanych.

Dodatkowo wspomniałem o KK, więc korzystając z okazji, chciałbym również zakreślić wymiar kar do otrzymania. Wśród możliwych kar będzie przede wszystkim grzywna, w zależności od powagi wykroczenia od kilkuset do kilku milionów renów. Chciałbym jak najbardziej ograniczyć karę pozbawienia wolności oraz banicji. Nie służą one demografii Federacji. W zamian za to liczę na karę prac społecznych, które poza tym, że tworzą jakąś aktywność, nie zniechęcają zanadto obywateli pozwalając im nadal kreować rzeczywistość.

RE: [VTP Propaganda] Debata Prezydencka - Harlin vs Rycyna-Bez vs Thawne - Poncjusz Piłat - 20 Feb 2019

Ostatnią kategorią przeze mnie poruszoną będą tzw. sprawy wewnętrzne:

1) Federacja Nordacka jest krajem o wielkiej różnorodności narodowej. Zdarzają się jednak przypadki nieposzanowania obcych kultur kugarskich. Pytaniem chciałbym nawiązać do jednej z obecnych afer pomijania tej mniejszości na ziemiach zajętych przez obecne Gubernatorstwo Koribii. Gubernatorstwo postanowiło "zamieszkać" na tychże ziemiach. Porównując stare mapy z tymi wydanymi obecnie można zauważyć, że Koribia w żaden sposób nie respektuje dawnych mieszkańców: na mapach zamieszcza nieistniejące miasta, dodaje nowe jeziora (!), pomijając dorobek Kugarów i Tuyuhun. Prowadzi jawną politykę służącą do wynarodowienia tamtejszych ludów, politykę segregacji rasowej i kastowości. Jak przyszły Prezydent planuje zachować kulturę i tradycję ludów stepu, skoro mieszkańcy Koribii nie wykazują dostatecznego zainteresowania w tym temacie?

2) Federacja Nordacka powstała na zgliszczach Unii Trzech Narodów. Jednym z obywateli UTN, piastującym urząd Sędziego Najwyższego w tamtejszym Trybunale był Christopher Kononowitz. Człowiek ten został zlikwidowany przez służby na polecenie ostatniego Prezydenta UTN i zarazem pierwszego Prezydenta Federacji Nordackiej, a cała sprawa została pominięta w mediach mainstreamu i szybko zapomniana, nie będąc do tej pory wyjaśniona. Taka forma likwidacji niezależnej władzy sądowniczej jest pierwszym krokiem do totalitaryzmu. Czy przyszły Prezydent będzie dbał o obywateli swego kraju? Czy ta sprawa zostanie wyjaśniona, a winni zostaną osądzeni?

RE: [VTP Propaganda] Debata Prezydencka - Harlin vs Rycyna-Bez vs Thawne - Kamiljan de Harlin - 20 Feb 2019

Zamierzam rozwiązać problem Kugarii zmieniając położenie Koribii na mapie Nordaty. To drastyczny krok, ale całkowicie rozwiązałby problem. Jeśli sami nie dajemy sobie rady z zachowaniem dziedzictwa kulturowego Kugarii, to dajmy sobie z tym spokój. Jeśli nad kugarskimi ziemiami, które przejęliśmy kontrolę sprawowałaby jakaś tolerancyjna i nienacjonalistyczna prowincja to byłaby zupełnie inna sprawa niż teraz.
Przy okazji kwestii prowincji - zamierzam zlikwidować kilka z nich wcielając je do najbliższych im kulturowo i historycznie albo całkowicie wyłączając spod kontroli FN. Lotrygania jest nam całkowicie zbędna, Daleria jest martwa, a średnia ilość obywateli na jeden region jest śmieszna.

Obywatele są najważniejsi w państwie,bez nich nie ma mikronacji. Każdy za mojej prezydentury będzie mógł liczyć na szacunek imoje wsparcie. Nie odkopywałbym starych spraw z grobu, to mogłoby wywołać wiele sporów, których zamierzam unikać. Sprawa Pana Kononowitza może zostać przeanalizowana przez instytucję ds. dialogu, ale nikt nie będzie ukarany.

RE: [VTP Propaganda] Debata Prezydencka - Harlin vs Rycyna-Bez vs Thawne - Elizeusz Rycyna-Bez - 20 Feb 2019

Gubernatorstwo Koribii powstało na zgliszczach państwa, które de facto zakończyło działalność. Nie wiem, jak ważne było dla Kugarów oraz Tuyuhun ich państwo, ale skoro zgodzili się na oddanie tych terytoriów w ręce Koribijczyków, oznacza to, że albo nie zależało im, albo Federacja Nordacka wtargnęła na te tereny zbrojnie. Uważam, że obywatele Koribii powinni czuć się na tych terenach swobodnie. Należą one do Federacji Nordackiej, która zgodnie z konstytucją składa się z autonomicznych prowincji. Władze Gubernatorstwa Koribii powinny zostać niezależne i działać zgodnie z własnym  wewnętrznym prawem i sumieniem, bez względu na to, czy zachowany zostanie dorobek Kugarów, czy też całkowicie zaprzepaszczony. Kiedy ma szansę narodzić się tam coś nowego i wartościowego, nie powinniśmy tego w żaden sposób ograniczać. Sam również nie chciałbym, aby władze Federacji ograniczały moją działalność tylko ze względu na to, że wcześniej tworzona kultura była zgoła inna.

Nie znam sprawy Christophera Kononowitza, nie jestem zatem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Jasnym jest, że sprawa powinna zostać wyjaśniona, nie zamierzam zatem zamiatać jej pod dywan. Wielu z obywateli Federacji Nordackiej mieszka tutaj dłużej niż ja, dlatego też powołam osobę, która rozpocznie zbieranie materiału dowodowego i w ostateczności wyjaśni sprawę.

Natomiast, jak mówiłem, dobro obywateli jest ważne, a interpretacja prawa powinna odbywać się wyłącznie na ich korzyść, jednakże nie mogę pozwolić na to, aby prawo było błędnie interpretowane jedynie po to, aby było ono lepsze dla obywateli. Ludzie nie powinni być sługami prawa, ale nie mogą także nim władać jedynie własną wolą.

RE: [VTP Propaganda] Debata Prezydencka - Harlin vs Rycyna-Bez vs Thawne - Harrison Wells - 20 Feb 2019

-Zaniedbywanie kultury hmm, znowu temat dotyczący bezpośrednio mojej osoby, tak więc powtórzę to co mówiłem wielokrotnie, Wszelkie prawa oraz przywileje wraz z obowiązkami zostaną zapewnione wszystkim obywatelom bez względu na ich pochodzenie. Chanat Kugarii zapadł w głęboki i nie wiemy czy wieczny sen, nie miałem wpływu na to jak rozlokowane zostaną granice Koribii, lecz jeżeli już kugarowie znaleźli się w obrębie mojego kraju zapewniliśmy im wszelkie prawa do kultywowania własnej kultury oraz religii. Lecz utworzenie autonomii zostało wyłączone z postanowień ze względu na to iż tylko gdy kugarowie staną się prawowitymi braćmi wraz z koribijczykami będziemy mogli zapewnić im przetrwanie w tych ciężkich dla FN czasach.

-Tak jak wspominałem każdy obywatel to brat o którego trzeba dbać i mu pomagać, wszak łączy nas więcej niż niektórym może się wydawać. Niestety nie znałem ani pan Christophera Kononowitza ani sprawy która wokół niego powształa lecz wydaje mi się że nie należy sięgać w przeszłość gdyż mogło by to poważnie zaszkodzić naszej przyszłości. Sprawca powinien ponieść karę leczy czy ceną za tą karę ma być reputacja naszych obywateli i całej Federacji ?

RE: [VTP Propaganda] Debata Prezydencka - Harlin vs Rycyna-Bez vs Thawne - Henryk Wespucci - 20 Feb 2019

Szanowni państwo. Dziękujemy bardzo za tak szybie udzielenie odpowiedzi, jednak my lecimy dalej w tym zabójczym tempie. Kandydaci już nie mogą wytrzymać, pot spływa z ich skroni... Teraz pytania z cyklu prowincje. Również na odpowiedź macie 10 minut.

1. Znajdujemy się w Volkianie. Volkian jest piękną prowincją, sami państwo to przyznają. Volkian wielokrotnie próbował organizować wiele wydarzeń kulturalnych, inicjatyw sportowych. Niestety prawie nigdy nie kończyło się to sukcesem. Brakowało albo pieniędzy, albo zainteresowania ogółu, federacyjnej lokomotywy, która mogłaby to wszystko pchnąć. Stąd też moje pytanie. do kandydatów - jak zamierzacie zachęcić prowincje, takie jak Volkian, gdzie już wielokrotnie cokolwiek próbowano sensownego zrobić, do dalszego działania?

2. Jak już wspomniałem o Volkianie, to wspominajmy dalej. Siedziba Volkiańskiej Telewizji Proletariackiej, dzięki której oglądają państwo dzisiejszą debatę mieści się przy ulicy Propagandowej 13 w Krasnodarsku. Nazywany Perłą w Koronie Volkiańskich Miast, gród położony w dolinie rzeki Krasnej i w bliskim sąsiedztwie jej dopływów nigdy nie stanowiło większego problemu. W końcu przez praktycznie cały rok Volkian skuty jest mrozem, a temperatura na plusie nie występuje prawie nigdy. Ostatnimi czasy, podczas wielkiej odwilży, którą spowodowało globalne ocieplenie (zapewne wina imperialistów) Krasnodarsk właściwie tonął. Wielka, niespotykana na tą skalę powódź pustoszyła miasto, okoliczne wioski, zakłady przemysłowe. Nawet w obliczu kryzysu, wybuchu elektrowni atomowej i katastrofy na masową skale, centrala stała i tylko przyglądała się cierpieniu volkiańczyków. Jak zamierzają państwo, jeśli zamierzają pomagać prowincją w swoich "trudnych chwilach", bo chyba każda taka prowincja, wcześniej czy później takie chwile przeżyje.

Sam również kilkukrotnie organizowałem wydarzenia w Republice Muratyki. Wystarczy spojrzeć na tegoroczne obchody piątej rocznicy powstania Republiki Muratyki. Nie było nimi większego zainteresowania, co nie znaczy, że nie było ono zerowe. Było znikome, nie zaprzeczę, jednakże nie można powiedzieć, że go nie było. Jako prezydent nie zamierzam zmieniać niczego - zmienić cokolwiek mogę jedynie jako szeregowy obywatel. Tak na prawdę w kwestii aktywności w zdarzeniach organizowanych, czy to odgórnie, czy oddolnie większą rolę grają uczestnicy.

Inną kwestią są problemy finansowe. Tutaj pojawia się powód, dla którego należy wybrać odpowiedniego kandydata. Oczywiście, postulowałem i nadal postuluję stabilizację gospodarczą. Dążąc do niej zamierzam również wykorzystywać systemy fundacji wydarzeń oraz starać się o większy wpływ waluty w kreowaniu gospodarki. Tak jak już mówiłem, w większości waluta to jedynie dodatek do wykonanej pracy, w sumie można by się obejść i bez niej.

Nie zamierzam również stać bezczynnie w przypadku kryzysów. Będę brał aktywny udział w akcjach ratunkowych, a w stolicy zawsze znajdzie się miejsce dla poszkodowanych. Zamierzam również wykorzystać fakt, że wszystko dzieje się narracyjnie w internecie zwiększając zasiłki socjalne oraz wzmacniając ośrodki zdrowia oraz placówki medyczne.

- Inicjatywy własne ze strony każdej prowincji z osobna są mile widziane lecz aby wszystko poszło zgodnie z panem potrzebna jest współpraca kilku prowincji lubi ich obywateli. Pobudzić Volkian do działania będzie niezwykle trudno ale wspólnymi siłami gdy władza centralna wraz i innymi prowincjami wesprze Volkian rezultaty powinny być co najmniej zadowalające.

-Problem związany z powodzią w Krasnodarsku tkwi w tym iż nie wiadomo mi aby władze bezpośrednio zwróciły się do władz centralnych jak i do władz innych prowincji o pomoc ale jako prezydent będę starał się pomagać i odpowiadać na każe wezwanie gdy obywatele Federacji Nordackiej cierpią, angażując do działania również inne prowincje Federacji.