| Wystąpiły następujące problemy: | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Warning [2] Undefined array key "cache_store" - Line: 80 - File: inc/class_datacache.php PHP 8.2.32 (Linux)
|
![]() |
|
I Sesja Trybuny Ludowej - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (https://archiwum.nordata.org) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Władze (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=34) +----- Dział: Trybuna Ludowa (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=622) +----- Wątek: I Sesja Trybuny Ludowej (/showthread.php?tid=3417) |
RE: I Sesja Trybuny Ludowej - Mateusz Żmigrodzki - 20 Sep 2021 ZA Ustawą o Państwowej Inicjatywie Religijno-Ekumenicznego Dialogu ZA Ustawą o Straży Granicznej Związku Winkulijskiego, uwzględniając moją poprawkę ZA Ustawą o Królewskich Siłach Zbrojnych, uwzględniając poprawkę Artura Kardacza ZA Ustawą o sukcesji RE: I Sesja Trybuny Ludowej - Alfred Fabian - 23 Sep 2021 Szanowni Przepraszam, że nie brałem udziału w debacie, niemniej wypada mi przynajmniej zagłosować. Postaram się również, chociaż już nie jest to miejsce na to, uzasadnić swój wybór. PRZECIW Ustawie o Państwowej Inicjatywie Religijno-Ekumenicznego Dialogu Ustawa ta jest doskonałym przykładem na to, jakich ustaw nie potrzebujemy w ogóle. Narracyjna, utrudniająca funkcjonowanie danej dziedzinie życia publicznego (w tym przypadku życia duchowo-religijnego) oraz z niejasnymi zapisami, które wydają mi się po prostu głupie. Dlaczego zgodnie z Art. 4. ust. 1. przedłożonej ustawy, głowę Kościoła Rotryjskiego, czy Kościoła Diuczej Wiary w Związku Winkulijskim miałby wyznaczać dyrektor PIERD za zgodą Króla? Przeciez jest oczywistym, kto aktualnie przewodzi tym dużym związkom wyznaniowym. Dlaczego dyrektor PIERD za zgodą Króla miałby wyznaczyć przywódcę związku wyznaniowego, tworzonego przez inną osobę? Ustawa pozostawia luki prawne i interpretacyjne pozwalające na nadużycia w przypadku złej woli panującego.
WSTRZYMUJĘ SIĘ w sprawie Ustawy o Straży Granicznej w obu przedłożonych wersjach Kolejna ustawa, która tak naprawdę nic nie wnosi, poza utworzeniem urzędu, który równie dobrze mógłby działać na podstawie postanowienia książęcego/ministerialnego. Nie jest ona szkodliwa, nie pozostawia miejsca na nadużycia, ale jest też kompletnie niepotrzebna, tworzy kolejny urząd pomimo tego, że i tak nie mamy kim ich obsadzać. Ustawa dla mnie na minus, ale nie będę jej bojkotował.
WSTRZYMUJĘ SIĘ w sprawie Ustawy o Królewskich Siłach Zbrojnych w obu przedłożonych wersjach Czytając ustawę mam mieszane odczucia. Przede wszystkim, znajduje się w niej mnóstwo niepotrzebnych rzeczy, które należałoby delegować do innego aktu prawnego niższego rzędu, a nawet nie do aktu prawnego (szczegółowy podział stopni wojskowych). Mam również wątpliwości co do Akademii Wojskowej - kolejny akt prawny, o którym jest mowa, ale nigdy nie powstanie? Sprawa wojsk dzielnicowych dalej pozostaje w wątpliwości, nie jestem usatysfakcjonowany zaproponowanymi rozwiązaniami, chociaż osobiście nie zamierzałem i raczej nie zamierzam, w wojsko jako-takie w Winkulii się bawić. Wiem natomiast, że jest to jedna z ustaw, która jest potrzebna i którą przynajmniej wypadałoby uchwalić.
ZA Ustawą o sukcesji Ale z istotną uwagą. Procedura uchylania artykułu z listą sukcesyjną jest kontrowersyjna i raczej niezgodna z przyjętymi standardami. Lista znajdująca się w ustawie powinna zostać delegowana do odrębnego aktu prawnego, którego nieważność na podstawie art. uchylającego stwierdza upoważniony organ. Deklaruję złożenie odpowiedniej poprawki na następnym posiedzeniu.
RE: I Sesja Trybuny Ludowej - Adam Aleksander II - 27 Sep 2021 Niniejszym zamykam posiedzenie Trybuny Ludowej. Przyjęte zostały następujące ustawy: -Ustawa o Państwowej Inicjatywie Religijno-Ekumenicznego Dialogu -Ustawa o Straży Granicznej Związku Winkulijskiego, uwzględniając poprawkę Adama Aleksandra II -Ustawa o Królewskich Siłach Zbrojnych, uwzględniając poprawkę Artura Kardacza -Ustawa o sukcesji Proszę o wpisanie ww. do Dziennika Praw RE: I Sesja Trybuny Ludowej - Mateusz Żmigrodzki - 28 Sep 2021 Postanowiłem poddać powyższe uchwalone przez Trybunę Ludową ustawy dłuższemu namysłowi, również pod kątem skorzystania z uprawnienia przysługującego mi w art. 4. Dekretu o Trybunie Ludowej, jakim jest prawo weta. Obiecuję, że decyzję podejmę i ogłoszę ją do soboty. Jednocześnie z racji, że posiedzenie zostało zamknięte i jak na razie nie ma nowych wniosków ustawodawczych, w niedługim czasie wydam zarządzenie o zamknięciu obecnej Trybuny Ludowej. RE: I Sesja Trybuny Ludowej - Mateusz Żmigrodzki - 16 Oct 2021 Po trochę dłuższym namyśle, niż się tego spodziewałem, postanowiłem w kwestii danych ustaw, co następuje: Ustawa o Państwowej Inicjatywie Religijno-Ekumenicznego Dialogu Działając na podstawie art. 4. Dekretu o Trybunie Ludowej, postanowiłem zawetować niniejszą ustawę. Powodem tego stanu rzeczy jest ingerencja w funkcjonowanie wspólnot religijnych, czyli bezpośrednie naruszanie bożego ładu i tradycji. Ustawa o Straży Granicznej Związku Winkulijskiego Działając na podstawie art. 4. Dekretu, postanowiłem zawetować niniejszą ustawę. Osobiście nie mam nic przeciwko istnieniu takiej instytucji, jednakże obecna sytuacja uniemożliwia znalezienie odpowiednich osób do obsadzenia stanowisk w tej instytucji. Ustawa o Królewskich Siłach Zbrojnych Niniejszą ustawę postanowiłem podpisać z pominięciem art. 17 i 18. tej ustawy. Ustawa o sukcesji Postanowiłem podpisać tą ustawę w brzmieniu uchwalonym przez Trybunę Ludową. |