Wystąpiły następujące problemy:
Warning [2] Undefined array key "cache_store" - Line: 80 - File: inc/class_datacache.php PHP 8.2.32 (Linux)
File Line Function
/inc/class_error.php 157 errorHandler->error
/inc/class_datacache.php 80 errorHandler->error_callback
/inc/init.php 182 datacache->cache
/global.php 20 require_once
/printthread.php 16 require_once
Warning [2] Undefined variable $unreadreports - Line: 48 - File: global.php(961) : eval()'d code PHP 8.2.32 (Linux)
File Line Function
/global.php(961) : eval()'d code 48 errorHandler->error_callback
/global.php 961 eval
/printthread.php 16 require_once
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$archive_pages - Line: 2 - File: printthread.php(287) : eval()'d code PHP 8.2.32 (Linux)
File Line Function
/printthread.php(287) : eval()'d code 2 errorHandler->error_callback
/printthread.php 287 eval
/printthread.php 117 printthread_multipage

Związek Winkulijski
Debata przedwyborcza do Parlamentu - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (https://archiwum.nordata.org)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=536)
+------ Dział: Media (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=56)
+------- Dział: Telewizja Winkulijska (https://archiwum.nordata.org/forumdisplay.php?fid=317)
+------- Wątek: Debata przedwyborcza do Parlamentu (/showthread.php?tid=1684)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 25 Oct 2019

Wojna nie jest raczej niczym radosnym, szczególnie dla nas. Po za tym nie widzę więzi przyczynowo - skutkowej, aby upadki małych mikronacji, miały się równać wyruszeniu na podboje. Sojusze - tak, ale z sojusznikami, a nie z każdym państwem, z którym wcześniej nie mieliśmy nieporozumień/

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - AleksanderNovak - 25 Oct 2019

Artur Kardacz napisał(a):Czy przy obecnej sytuacji jaka panuję w mikrośiwecie, gdzie brakuję nowych obywateli a kraje upadają mamy wkraczać na ścieżkę wojny zamiast szukać sojuszników? 

Moim zdaniem nie musimy brać udziału w konfliktach.Faktycznie brakuje nowych ludzi. Na razie możemy tylko liczyć na sojusze. Na konflikty jeszcze za wcześnie.

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - Erik Otton von Hohenburg - 26 Oct 2019

Moje zdanie raczej nikogo tutaj nie zdziwi — nie, nie powinniśmy brać udziału w żadnej wojnie, bez końca można byłoby wymieniać powody dla których nie ma nawet co myśleć o uczestnictwie w jakimkolwiek konflikcie zbrojnym, i... w sumie nawet nie widzę zabardzo potrzeby reagowania na tego typu komentarze.

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - Artur Kardacz - 26 Oct 2019

Niestety nasz czas już się wyczerpał, dziękuję wszystkim za zabranie głosu. Mam nadzieję że dobrze się bawiliście a Ci którzy mieli wątpliwości na kogo oddać głos, teraz już wiedzą. Dziękuję za poświęcony czas i życzę powodzenia!

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - AleksanderNovak - 26 Oct 2019

Dziękuję za świetną debatę! Dobranoc wszystkim!

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - Waksman - 26 Oct 2019

A ja mam pytanie. Dystrykt Federalny został stworzony ppd wspólną stolicę po to, żeby nikt nie sponał 4 liter, że stolica FN nie jest w jego prowincji. Na tą chwilę na czele DF stoi prezydent, i owszem powinien on bardziej skupić się na kraju i politce zagranicznej niż na Dystrykcie. Ale zamiast go usuwać istnieje, według mnie, lepsze rozwiązanie. Czy nie lepiej utworzyć stanowisko jakiegoś Dyrektora Dystryktu, Zarządcy czy coś w ten deseń, który mianowany byłby przez prezydenta, i który jednocześnie zarządzałby i rozwijał DF? Nie możemy przenieść stolicy do miasta w jakiejś prowincji bo jest to sprzeczne z pobudkami, przez które Federacja powstała, i ja, jako jeden z jej Ojców Założycieli jestem przeciwny takiemu pomysłowi.

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - Fazil Emre - 26 Oct 2019

Dystrykt Federalny powinien posiadać swojego Wezyra lub Emira który by z tej pustyni stworzył raj. Popieram Brata Deutera!

W związku z argumentacją przedstawioną przez Pana KW-D, jestem zmuszony nieco zmodyfikować moje poglądy na ten temat: proponuję zmniejszyć terytorium Dystryktu Federalnego do miasta Jugowice i wprowadzić tam zarząd powolywanego przez rząd gubernatora, gdyż obawiam się, że większość inicjatyw, i projektów realizowanych na terenie dystryktu będzie dotyczyć w zasadzie tylko samego miasta stołecznego. DF w obecnej formie nie posiada żadnego charakteru, historii i tradycji, zaś ograniczony tylko do Jugowic już jakiś klimat i tym samym kierunek w którym mógłby się rozwijać.

RE: Debata przedwyborcza do Parlamentu - Leszek Ebe-Grüner - 26 Oct 2019

Panie Eriku, widzę że presja od strony pana Waksman, bardzo na pana działa skoro w 1 minutę zmienia pan cały pogląd na sprawę. A to dobrze o tym nie świadczy o panu.

Tak jak pisałem i podtrzymuję-Jugowice i ten cały mały administracyjny aktualnie region mogą istnieć pod warunkiem że zrobi się z niego atrakcje turystyczną, w innym przypadku nie ma on sensu. A przypominam, te Jugowice zostały stworzone z inicjatywy pana Kaspara, choć faktycznie były głosowanie, ale ja bym proponował zrobić nowe głosowanie w tej sprawie, bo jednak okazuje się że więkscość obywatelii nie chcę utrzymywać tej pustelni, bo wygląda ona tak samo jak w przypadku Lotryganią i Ardemią, w których również się nic nie działo. To samo jest z Jugowicami i jedynym według mnie ratunkiem jest zrobienie atrakcji z niego turystycznej, ponieważ można tam zrobić muzeum, jakoś zadbać by było to miasto zabytkowe, zrobić jakieś pomniki, parki. Ale jak to się nie uda, to również jak większość jestem za jej całkowitym usunięciem.

Panie Leszku, otóż nie działam pod presją Pana Waksmana, a pod wpływem jego argumentu — a to jest różnica, ponieważ zmiana zdania wynikająca z takiej przesłanki jest jak najbardziej uzasadniona. Moją misją jako Parlamentarzysty, samorządowca czy też poprostu jako obywatela jest poszukiwanie zadowalającego wszystkie strony konsensusu, tam gdzie jest to możliwe. 

Wszystkim nam zależy na aktywnych prowincjach FN i po przeanalizowaniu argumentu Pana Waksmana i swoich wcześniejszych przemyśleń uznałem, że zmniejszenie obszaru Dystryktu Federalnego będzie najlepszym rozwiązaniem. Proszę zauważyć, że nie przyjąłem całkowicie punktu widzenia Pana Waksmana, co rzeczywiście mogłoby o mnie źle świadczyć, a jednynie zwróciłem uwagę na problem przez niego poruszony, co moim skromnym zdaniem, właśnie dobrze o mnie świadczy, ponieważ dążę do wypracowania zadowalającego wszystkie strony konsensusu, oraz do opracowania jak najbardziej kompletnych rozwiązań dla dobra Federacji.