17 Dec 2019, 22:19:35
Jestem gotów się zgodzić na zmniejszenie kwoty subwencji o której mowa w art. 3. ust. 2. z 80000 renów do 35000 renów, uważam do za adekwatną kwotę, aczkolwiek to jest już jak dla mnie kwestia subiektywna, i pod ciężarem logicznej argumentacji jestem w stanie zgodzić się na kolejne zmniejszenie subwencji. W przypadku kwoty początkowej nie uważam aby było co zmieniać, i tak jest ona dość niska, biorąc pod uwagę moje własne doświadczenia w WRE, gdzie zainteresowanie konkursów z nagrodami pieniężnymi było jak na mój gust bardzo niskie.
Cóż... Dlaczego Minister Spraw Zagranicznych ma powoływać Prezesa? jedynym tego uzasadnieniem jest główny cel tej ustawy, czyli wykreowanie wizerunku FN jako państwa aktywnego, o bogatej kulturze, w którym aż roi się od imprez i inicjatyw. Jednak jak słusznie Pan Marszałek zauważył, jest to kwestia kultury, zatem w autopoprawce, którą postaram się jak najszybciej przedstawić, zawarty zostanie przepis o powoływaniu Prezesa FK przez "ministra właściwego do spraw wewnętrznych lub kultury".
Odnośnie składania sprawozdań przez beneficjentów programu, mam całkowicie odmienne zdanie od Pana Marszałka, otóż nie sądzę aby opublikowanie jednego, króciutkiego posta z wymienionymi wydatkami stanowić miałoby dla kogokolwiek jakiś problem, nie zamierzam wprowadzać bardziej skomplikowanych procedur rozliczeń, dodatkowo w ramch działań prewencyjnych zamierzam wprowadzić nakaz przedstawienia przynajmniej najbardziej ogólnego sposobu wykorzystania otrzymanych funduszy. W przypadku tej drugiej subwencji, to z założenia miałaby być ona nagrodą za zorganizowanie udanej inicjatywy, w tworzonej autopoprawce mam zamiar jednak podnieść próg, którego przekroczenie umożliwia pozyskanie tej subwencji.