02 Apr 2020, 14:54:53
Zbędny jak dla mnie katastrofizm, gdzie konstytucyjne organy państwa przestały działać? Paralment jest aktywny, ma zdolność do powoływania i odwoływania rządu, ja jako Prezydent staram się możliwe jak najrzetelniej wykonywać swoje obowiązki, Premier również, wszyscy razem jesteśmy zdolni do podejmowania wiążących decyzji. Bez odparcia mojej argumentacji będzie to porostu straszenie upadkiem. Widzę, też że autor tekstu uznaje tylko i wyłącznie prowincje za źródło wszelkich problemów, a ograniczenie ich autonomii za rozwiązanie ich wszystkich. O ile zgodzić się mogę na rozwiązanie wojsk prowincjonalnych, o tyle pod warunkiem zastąpienia ich w czymś w rodzaju czysto narracyjnych kompanii honorowych, nawet jeśli będą bezużyteczne w wymiarze militarnym. Także mogę też zgodzić się na nadanie rządowi centralnemu pewnych funkcji kontrolnych, ale odbieranie prawa prowincji do secesji od FN uważam za niedemokratyczne i w zasadzie egoistyczne. W Parlamencie czeka mój projekt ustawy o przepisach dotyczących organizacji referendum niepodległościowego w każdej z prowincji, uważam iż w interesie obywateli jest aby mieli takowe prawo.