20 Feb 2019, 21:21:07
Do mikrofonu podchodzi Elizeusz Rycyna-Bez
Szanowni widzowie Volkiańskiej Telewizji Proletariackiej!
Spodziewałem się ciężkich pytań i nie jestem wcale zaskoczony faktem, że takie właśnie są. Warto jednak poruszyć te jakże ważne aspekty naszego życia. Nie zgodzę się, że problemem jest mała ilość mieszkańców Federacji Nordackiej, ale brak kooperacji pomiędzy poszczególnymi częściami administracyjnymi naszej prowincji. Niewielu z nas chętnie wygląda poza miejsce swojego zamieszkania, w związku z czym większość pomysłów i inicjatyw mieszkańców danej części kraju umiera ze względu na brak zainteresowania. Tak być nie może. Nie postuluje w żadnym wypadku ograniczania praw jednostek samorządowych, jednakże jakże ważna powinna być dla nas kooperacja pomiędzy nimi. Jako prezydent chciałbym, aby prowincje nie były wobec siebie obojętne. Obecnie nawet w prowincjach każdy obywatel ma swój kątek. Zwiększenie ilości obywateli kraju nie sprawi automatycznie, że będą się oni bardziej interesować innymi miejscami - raczej znajdą sobie kolejne wolne miejsce.
Bardzo zaskakuje mnie natomiast stwierdzenie intensywnego cenzurowania. Od kiedy przybyłem do Federacji Nordackiej nie byłem świadkiem ani jednego aktu cenzury. Mimo to zapewniam, że nie zamierzam walczyć z opozycją poprzez cenzurę. Jest to szczególnie nieprawidłowy sposób walki. Szczególnie, ze względu na zadane poprzednio pytanie dotyczące słabej sytuacji demograficznej. Częsta cenzura może demotywować obecnych już obywateli sprawiając, że poczują się jak wrogowie narodu i zdecydują przenieść się w inne miejsce w mikroświecie.
Chciałbym zapewnić, że będę najpierw obywatelem, a później prezydentem, jednakże zamierzam w pierwszej kolejności kierować się prawem, dopiero później zamiarami obywateli, przy czym interpretował je będę na korzyść ogółu, nie jednostki.