13 Sep 2024, 15:31:19
(12 Sep 2024, 04:23:14)Adelaide von Hohenburg napisał(a): @"Mateusz Żmigrodzki"#5 Można powiedzieć, że Mały Kodeks Karny ma pewne luki.
Artykuł 20 już niestety nie stosuje się wobec mojej osoby ze względu na to, że zrzekam się obywatelstwa. Nie stosuje się w tym przypadku również artykuł 18 ze względu na to, że nie jestem już członkiem dynastii... Nie jestem również ambasadorem. Wychodzi na to, że wszelkie zniewagi wobec osoby nieposiadającej żadnych z tych funkcji pozostają bezkarne.
Rzeczywiście, teraz to zauważyłem. Można by naginać trochę interpretację tego przepisu i dawać możliwość z występowaniem z prywatnym aktem oskarżenia także nieobywatelom, wobec których wcześniej, kiedy byli obywatelami, dokonano zniesławienia. Ale szczerze mówiąc, nie jestem w stanie powiedzieć, czy jest to zgodne z zasadami prawa. W tej sprawie wypowiedzieć by się musiał Trybunał Królewski.
Zawsze może Wasza Ekscelencja poszukiwać sprawiedliwości na drodze cywilnej - tj. pozwu o odszkodowanie z tytułu naruszenia dóbr osobistych. Nie mamy tutaj spisanych praw, ale posługujemy się tutaj regulacjami z "nieistniejącego realu", gdzie tego typu roszczenia są powszechne.