03 May 2019, 19:15:19
(03 May 2019, 15:22:47)Leszek Roskohard napisał(a): -Zdobycie Doktora RehabilitowanegoDoktor może być jedynie habilitowanym. (Chociaż z drugiej strony, po wypadku samochodowym, doktor też może być rehabilitowanym
-Nadanie przez państwo, awansu z Doktora Rehabilitowanego na Profesora.
)Jeśli chodzi o moje stopnie naukowe, to w poprzednim v-żywocie posiadałem magistra netowego ze Stosunków Międzynarodowych, na Akademii Sclavińskiej. Obecnie nie mam żadnych stopni. W sumie, niech Pan mi powie szczerze - czy z przedmiotów, które są nauczane na Uniwersytecie Federalnym, można gdzieś zdobyć stopień? Odpowiedź brzmi: nie. Poza tym, gdyby się tak cofać i cofać w czasie, to pierwsze uniwersytety zakładali przecież ludzie bez stopni naukowych, bo ich po prostu wtedy nie było. Podobnie to wygląda w FN.
Chcę się także podzielić swoimi przemyśleniami nt. tych etapów, co Pan przedstawił.
Podstawówki, gimnazjów, liceów nie ma co robić - strata czasu. Matura była w Scholandii i to dobrze nie działało. Lepiej rozwijać Uniwersytet. Możemy ustanowić stopnie naukowe. Możemy też złożyć projekt do Parlamentu ustawy, która by tworzyła stopień/stopnie nadawane przez Prezydenta, jak to ma miejsce w Polsce ze stopniem profesora zwyczajnego.
![[Obrazek: 30vg0uc.png]](http://i66.tinypic.com/30vg0uc.png)