03 May 2019, 20:03:59
(03 May 2019, 19:15:19)Aris Kostas napisał(a):(03 May 2019, 15:22:47)Leszek Roskohard napisał(a): -Zdobycie Doktora RehabilitowanegoDoktor może być jedynie habilitowanym. (Chociaż z drugiej strony, po wypadku samochodowym, doktor też może być rehabilitowanym
-Nadanie przez państwo, awansu z Doktora Rehabilitowanego na Profesora.)
Chcę się także podzielić swoimi przemyśleniami nt. tych etapów, co Pan przedstawił.
Podstawówki, gimnazjów, liceów nie ma co robić - strata czasu. Matura była w Scholandii i to dobrze nie działało. Lepiej rozwijać Uniwersytet. Możemy ustanowić stopnie naukowe. Możemy też złożyć projekt do Parlamentu ustawy, która by tworzyła stopień/stopnie nadawane przez Prezydenta, jak to ma miejsce w Polsce ze stopniem profesora zwyczajnego.
1.Faktycznie, pomyliłem się. Jak najbardziej chodziło mi o doktora habilitowanego.
2.Zgadzam się odnośnie podstawówki(gimnazjów w Polsce już nie ma
)i liceów. Co do uniwersytetów, to może faktycznie jedyna forma szkoły, gdzie można rozwijać siebie. Dodam że w Bialeni, kiedyś były tam różne prace jak licencjackie, magisterskie i doktorskie. Chociaż co do liceów, to wyjątkiem mogłoby być licealne szkoły językowe.3.Myśle że złożenie projektu do ustawy dotycząca stopni naukowych, to jak najbardziej trafiony pomysł. Nie wszystkie musiały by być nadawane przez prezydenta. Dyrektor danego uniwersytetu mógłby nadawać stopnie licencjackie, natomiast oczywiście resztę stopni naukowych nadawał by sam Prezydent FN.

)