02 Aug 2019, 20:51:55
Za 10 minut rozpocząć się miała uroczystość zaprzysiężenia Prezydenta Federacji Nordackiej IV Kadencji. Prezydent przywitał przybyłych już gości oraz zachęcił do zajęcia miejsc. Po tym zawiesił na drzwiach wejściowych kartkę - harmonogram dzisiejszych uroczystości.
W międzyczasie do dyspozycji gości są stoliki z przekąskami oraz altanka, w której można zapalić cygaro bądź fajkę. Uprasza się o niedymienie w pomieszczeniach.
[/hr]
Harmonogram uroczystości zaprzysiężenia Prezydenta Federacji Nordackiej IV Kadencji
1. Przywitanie przybyłych gości przez Prezydenta-Elekta
2. Zaprzysiężenie Prezydenta-Elekta przez Marszałka Parlamentu Kamiljana Harlina
3. Parada wojskowa pod dowództwem Jana Lubomirskiego-Dostojewskiego
4. Przemówienie nowozaprzysiężonego prezydenta.
5. Przemówienia przedstawicieli prowincji oraz gości zagranicznych.
W międzyczasie do dyspozycji gości są stoliki z przekąskami oraz altanka, w której można zapalić cygaro bądź fajkę. Uprasza się o niedymienie w pomieszczeniach.
[/hr]
Na mównicę wszedł Prezydent-Elekt Federacji Nordackiej Alfred Fabian von Tehen-Dżek, ubrany w odświętny granitur oraz pod krawatem - a w takim stroju widzi się go naprawdę nieczęsto!
Szanowni Państwo
Mam niezmierną przyjemność powitać wszystkich tutaj zgromadzonych, przedstawicieli Volkianu, Egvallandu, Republiki Zjednoczonych Prowincji oraz Doctrino-Brandii. Szczególne wyrazy uznania wysyłam do Prezydenta Ludowej Republiki Magnifikatu, który już jest na sali. Pozwolę sobie również przywitać gości, którzy jeszcze nie dotarli osobiście na uroczystości, ale są w drodze, oraz tych, którzy na uroczystości dotrzeć nie mogą. Ciepłe wyrazy przesyłam do Prezydenta Republiki Bialenii Andrzeja Swarzewskiego, JKM Piotra III Łukasza, Księcia Sarmacji, Kanclerza Księstwa Sarmacji Alberta Jana Maata, JKM Roberta II Fryderyka Króla Królestwa Dreamlandu oraz JKM Adriana Maksymiliana Józefa Alatriste, Króla Baridasu JKM Henryka Mikołaja - Króla Rzeczpospolitej Obojga Narodów.. Witam również Jego Świątobliwość Klemensa IV z Rotrii oraz Stanisława Dmowskiego - Prezydenta Suderlandu.
Aby nie popałnić faux pas, witam również wszystkich dostojnych gości, których nie wymieniłem wyżej.
Zgromadziliśmy się tutaj wszyscy, by uczcić wielkie święto, szczególnie dla mnie, ale również dla wszystkich mieszkańców Federacji Nordackiej. Wchodzimy dzisiaj w nową erę, mam nadzieję, że wejdziemy w nią z pozytywnym przytupem. Aby jednak nie przedłużać - rozpocznijmy już.
Na mównicę zapraszam Kamiljana Harlina von Wespucciego - Marszałka Parlamentu Federacji Nordackiej
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I