02 Aug 2019, 21:37:36
Po zakończonej paradzie Prezydent podziękował szybko Marszałkowi Janowi Lubomirskiemu-Dostojewskiemu, po czym zaprosił wszystkich z powrotem do sali pałacowej
Gdy już wszyscy zajęli na powrót swoje miejsca w pałacu prezydenckim na mównicę ponownie wszedł Alfred Fabian von Tehen-Dżek, świeżo zaprzysiężony prezydent. Lekkim skinieniem ręki poprosił wszystkich o ciszę, a gdy ta już zapadła, rozpoczął przemówienie.
Szanowni państwo
Dzisiaj rozpoczynamy nową erę w Federacji Nordackiej, erę w której nowy prezydent obejmuje władzę w naszym pięknym kraju. Wiele kontrowersji stoi za moją osobą, jednakże nie mogę obiecać, że tychże nie pojawi się więcej. Prawdą jest, że czasami moje decyzje mogą zaskakiwać, jednak przede wszystkim zamierzam kierować się dobrem naszego kraju, a nie tylko osobistymi mżonkami.
Cieszy mnie również tak wspaniała frekwencja. Myślę, że jest to kamień milowy w budowie relacji zagranicznych, ale również w budowie spraw wewnętrznych Federacji. Obecnie samorządy są strasznie zamknięte w sobie, a to nie wróży budowie jednolitego kraju, który doskonale prosperuje. Będę starał się otworzyć wszystkich na siebie, a "Dystrykt Federalny" stanie się doskonałym przykładem dla pozostałych prowincji. Przykładem współpracy międzyprowincjonalnej oraz rozwoju zarówno gospodarczego jak i kulturowego.
Jednakże nie zamierzam was zamęczać dzisiaj planami jakie stawiam przed sobą - byłoby to wtedy zdecydowanie zbyt długie przemówienie, a my tymczasem przybyliśmy głównie po to aby świętować. Chwyćmy toteż za kielich i wznieśmy toast za przyszłość. Za przyszłość waszą - i naszą, aby malowała przed nami kolorowe pejzaże.
Po tych słowach prezydent odszedł od mównicy i oddał głos zgromadzonym gościom.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I