09 Nov 2019, 13:47:32
Stolica jak dla mnie może pozostać w Jugowicach nawet po likwidacji Dystryktu Federalnego (bo co miałoby stać temu na przeszkodzie?), i nie trzeba byłoby nowelizować konstytucji.
Popieram zdanie moich Szanownych przedmówców, którzy zwrócili uwagę na różne niedoskonałości projektu, a zwłaszcza na brak jasnego podziału ziem.
Pozwolę sobie odnieść się do kwestii samej likwidacji DF, po pierwsze jest mi to właściwie obojętne czy Dystrykt zostanie podzielony, przydzielony tej czy innej prowincji lub czy pozostanie w niezmienionej formie. Ale jeżeli jest to kwestia tak bardzo istotna w debacie publicznej, to ze swojej strony mogę Państwa zapewnić, że jako Prezydent Egvallandu (o ile podstawowe założenia projektu ustawy zostaną sfinalizowane) dołożę wszelkich starań aby zaaktywizować region, który zostanie nam przyznany, ale jak już wspomniałem zdobycie dla siebie kawałka tej wyspy nie jest zasadniczym celem egvallandzkiej polityki zewnętrznej.
Inną kwestią i to w dodatku chyba najistotniejszą w tym wszystkim jest to czy ktoś poza WRE ma pomysł na aktywizację regionu? Pan Wells przedstawił argument tego, iż RZP zajmuje większość terytorium Azymutii, jest to jak najbardziej słuszna uwaga, ale nie jestem pewnien czy najistotniejsza, bo jak już wspomniałem obywatelom FN chodzi przede wszystkim o wykorzystanie narracyjne regionu, a nie o samo pozbycie się przykrego widoku bezludnego DF...